Plastové míčky

26.05.2014 19:18

Můj překlad, žádný google!!!

 

ITTF se rozhodla, že v roce 2014 musí být oficiální míč na stolní tenis vyroben z plastu. Proces návrhu trvá nějakou dobu , protože to ovlivní budoucnost našeho sportu . Prototyp míče dostalo několik hráčů nejvyšší úrovně a trenérů . Zde je video z Williama Henzell , který tento míč testoval na mistrovství světa 2012 v Dortmundu . Text z jeho videa je také přepsáno níže:

Recenze od Williama Henzella 108 hráč žebříčku ITTF:
Dostal jsem několik balení  nejnovější verze nových plastových míčků z Wang Liqin na mistrovství světa týmů v Dortmundu. Byli zbrusu nové a bylo to nejlepší, co výrobce Double Happiness má. Všichni jsou zvědaví na nové míče. Jak jinak budou hrát ? Bude tam méně rotace? První věc, které si všimnete, je odlišný zvuk . Zní to jako rozbitý míček . Výška a rychlost odrazu bylo méně závislé na rotaci hráče. Bude jednodušší zasáhnout těžší míč a při zpětné rotaci poletí míček výš. Míč bude v jiné pozici , než jsme zvyklí očekávat . Není to jednodušší ani těžší , je to prostě jiné.

Zjistili jsme, že bylo méně rotace. Při boční rotaci se starý míček točil do strany, nový letěl  docela v přímce, jako by tam byla menší rotace. Také jsme testovali kulatost míče, test nedopadl dobře. Míček se kolébal ze strany na stranu , když se točil , což znamená, že prostě není dost kulatý. Všichni doufáme, že se  to zlepší . Nové míčky jsou určitě těžší a tvrdší. To by mělo znamenat více konzistentní a lepší odraz . Nové míče jsou však jen pocitově těžší ,protože bude stejná váha jako u starých míčů.. Hráč tak bude muset vynaložit větší úsilí, aby dosáhl stejných úderů jako se starými míčky.

 
Něco, co všechny zajímalo, jak odolný bude míček? Pokud je zvuk prasklého míčku  po celou dobu hry , jak budete vědět, kdy vlastně je prasklý?  Brzy jsme to zjistili . Po pouhých několika minutách hry,  jsme měli náš první prasklý míč . Míč zněl ještě více praskle J , než by měl , a opravdu tam byla dvoucentimetrová trhlina přes míček . Výrobci budou mít stejný problém s novými plastovými míčky co se odolnosti týká.. Nebude to jen otázka dělat míčky těžší, tím pádem pevnější, takže si myslím, že to bude proces dlouhého vývoje.

Vzhledem k tomu, míč se pohybuje vzduchem a odrazí se  jinak , budou mít hráči z některých  úderů pocit, že mají větší rotaci a některé údery budou překvapivě s  nízkou rotací . Je to docela matoucí, protože naše  mozky jsou naprogramoványna staré míčky, ale myslím, že hráči se rychle přizpůsobí .


Náš trenér Richard Prause  nemohl odolat a chtěl to zkusit. Cítil, že tam bude určitě menší rotace než dříve . Jeho první dojem je , že blokování bude snazší, protože míčky budou lítat výš a mají menší rotaci , ale proti- rotace může být jednodušší , nebo těžší , je to prostě příliš těžké říct .

video

video 2